Friday, 20 July 2012

Ramadhan, Perempuan dan Perubahan.....

:131:Assalamualaikum sayang2 ku....as usual kalo jawab salam ,aq sayang lebih and Allah pon sayang lebih...sape nak Allah sayang sila jawab cepatt!!! cepat!!!

heee....esok da nak mule berpuase...alhamdulilah..berjumpa sekali lagi kita dengan Ramadhan...bulan yg dipenuhi dengan keberkatan...pintu Syurga akan sentiasa dibuka...dan pintu Neraka pula akan dittup serapat2nyer....manakala all the syaitan2 will be chained....yes!!!! no syaitan around but why 'setan' banyak??heee...lu sendiri pikir la k...

guna kan lah bulan ini tuk tingkatkan iman...tingkatkan ibadah...tingkatkan takwa....tingkatkan sampai bertingkat2 k...yelah ingat senang ke nak jumpe Ramadhan nie? Allah bagi chance setahun sekali je....alhamdulilah la tahun nie kita berjumpa dengan Ramadhan...tapi adakah tahun depan kita jumpe lagi??kalo Allah izinkan insyaAllah kita jumpe....tapi kalo Allah ambil kita sebelum kita ketemu Ramadhan next year? rugilah kita kalo kita x jalankan ibadah puasa dengan sungguh2 tahun nie...amalan kita di bulan mulia nie la yg akan bantu kita t......

ha kan!! bile irah saffaruan bagi ceramah dah serupa Ustazah Siti Norbahiyah dah...haaaaaahhhhh...hehehe...korang selalu sebut2 Ramadhan kan...korang tau x Ramadhan tu hape?heeee....opkos la korang tahu kan....bulan di mana sume umat islam berpuasa...menahan lapar dan dahaga dari dawn to sunset....yes! i can see...most of the muslim can do this...MOST...bukan ALL....ruginyer la sesiapa yg x mampu menahan bende simple mimple gitu....tapi MOST of le muslim failed tuk menahan nafsu dan sikap...

but i admit.....this is really hard to do but not impossible to stop it kan......especially to all the ladies...ermmm i know i'm not a suitable person to say this but....ermmm why dont we use this month for us to make a change...a change? yes! a change.......PERUBAHAN....kalo kita rase x mampu nak berubah sebelum2 nie...ape kate kita gunakan bulan nie tuk kita berhijrah ke arah yg lebih baik...yelahh...bulan lain kan banyak 'setan'...heee...tapi bulan nie dyorang sume da kene ikat...haaa...so ? ape lagi yg menghalangkan?

aq jamin kalo kita mampu berubah dalam sebulan nie...sure2 time 'setan' balik dari neraka nanti...mesti dyorg melalak giler sambil kate 'weyh!!!!! what happen????!!!! i just leave u guys for a month...and u people CHANGE!!!! damn la ginie!!! aq da cop ko baik punyer kat neraka time aq cuti tu ari...sekarang dah kene carik org lain...kacau la lu beb!!! buat rugi aq je.....:face33:


:face15: heeeeeeeee...maap la ye...aq dulu time aq bayi salah minum susu..so daya imaginasi aq terlebih develop lak...heee...tapi korang errr paham an??heeee...aq pon bukan perfect sgt...but u know what girlss....sometimes i feel totally embarrassed when guys keep perli2 us...yeahhh...i admit dulu aq buat pekak je dyorang nak ckp ape pon...but then i started to realize yang well they have the point there...

ermmm for the 'hijabless'....heeeee more sopan x panggilan nie...??heeee aq dulu pon tergolong dlm golongan nie gak...well i make a hugeeeeeeee...reallly....totallyyy huge mistake....*jgn tiru aksi nie....actually girlss...we dont need any more time lah...seruan tu dah lame da kita dapat...it already wrote in the Quran....hidayah lak?pada aq....Allah dah bagi bnyk sgt hidayah dan pertunjuk dah kat kita....sumenyer terpulang pada hati kita sendiri...yes! i understand...bukan senang nak buat perubahan tu...but hey! setan kan da kene ikat so...tunggu pe lagi kan...?percaya lah...korang lebih cantik kalo bertudung...tak caye?? cer try kat cermin...insyaAllah u will see seorang muslimah yg disayangi Allah...pertimbangkan lah cadangan aq nie k....heee

errmmm tuk golongan yg berhijab lak....hey guys!!! kite geng la...hehehe...tapi aq nak tanyer korang la kan...ermmm korang rase kita nie dah tertutup habes ke ek??cos aq ermmm nyesal la gak dulu...aq bertudung ermmm tapi aurat aq still x habes cover...korang lak cam ne???yang dah sempurna tertutup tu alhamdulilah....yang se'geng' ngan aq dulu tu....ape kate bulan nie kita try so hard pakai hijab yang tutp sume aurat kita nak...ermm including the baju....eh...x salahkan kan berfesyen...asalkan tau batas nak tutup aurat...ermmm cam sape ek....ala cam heliza helmi..
haaaa....comel an dy?? molek ja....fesyen pon iye...tutp aurat pon iye....molek an...jom kita berubah nak x??tapi kita buat kerana Allah k...bukan kerana fesyen tau...hiii...and buat yang dah sempurna tutup aurat tu....ermmm ape kate kita berubah dari segi attitude....yelah kalo dulu korang cakap ginie :

muslimah 1 : weyh mangkuk ! ko kat ne??? la weyhh...aq da serupa Tok Janggut da tunggu ko depan masjid nie....@#@$%^@ la ko!!!

mesti korang nak kate...over la contoh ko irah...x kan lah dak2 tudung labuh nak kate ginie....huhuhuhuhuhu....aq penah dengar k...sbb tu aq ckp....kan manis kalo ayat nie tukar jadi ginie :

manusia 1 : Assalamualaikum sayang ku intan payung....ko kat mane tuuuu....lame lagi ke? ermm sayang...imam tu dah duduk tahiyat akhir dah..kaki i pon dah retak2 je tunggu u nie...sila la segera ye adinda..takut2 ade yang mkn guna tube je nanti...huhu

hehehe..ok...contoh nie mengarut cikit...tapi korang paham kan aq nak ckp ape...aq ade terjumpa seseorang tau...dy kate kat aq...sebenarnyer wanita muslimah yang berhijab nie ade tanggungjawab yang besar sbb bila dah bertudung yang seratus peratus auratnyer ditutup....org akan pandang tinggi dan hormat...jadi tingkah laku pon kene lah high class sikit...hehehe...he has the point there....

:face17:heeeee....aq tau aq x layak nak nasihat2 kan orang nie..sbb aq sendiri pon x berape nak betul dan sempurna....tapi aq cube buat yang terbaik tuk jadi yang terbaik....lagipon aq SANGATTTTTTTTTTTTTTT sayangkan kaum kita nie...rasullulah sendiri pon ade menyatakan yang baginda lihat lebih ramai wanita yang menghuni neraka.....so girlss ape kate kita make a change bulan Ramadhan nie...so time setan-setan balik dari cuti t...dyorang frust menonggeng giler2!!

:face64:...heeee...entry nie sekadar perkongsian perasaan semata...tiada niat pon nak memerli mengaib atau memalukan sesape....and bukan juga nak berlagak baik ye anak2....kekadang kite kene ingat mengingati dan nasihat menasihati...so kite akan same2 dapat manfaat...berkongsi nasihat pon lebih kurang same mcm aq nasihat dri aq sendiri...so ladiess...no offend ye....pape pon...selamat menyambut bulan Ramadhan al-mubarak...jgn lupe niat pose ye...jgn luper bersahur dan kalo boleh jgn tinggalkan solat terawih...alert pade malam lailatuqadar...heee nasihat nie tuk diriku juga...so adiosss babe....ouh jgn lupe yang WAJIB!!!...heee...assalamualaikum...

:131::face33::face15::face17::face64:

2 comments:

  1. SALAM RAMADHAN... SEMOGA RAMADHAN KALI INI LEBIH BERMAKNA...

    http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/07/nice-song-najwa-latif-adamu.html

    ReplyDelete